/ Language is the only homeland

opening zaterdag 8 september, 17.00 uur


Tentoonstelling, 8 september - 11 november 2018

Parastou Forouhar
Newell Harry
Marcel Pinas
Moffat Takadiwa
Judith Westerveld
Tintin Wulia 

Gastcurator: Manon Braat
Taaladvies: Simone Zeefuik 


Language is the only homeland is een tentoonstelling over de relatie tussen taal en culturele identiteit. De titel is een citaat van de Poolse schrijver Czeslaw Milosz (1911-2004) Taal, misschien wel meer nog dan een geografische locatie, heeft het vermogen om iemand zich ergens thuis te laten voelen. Voor de kunstenaars vallen nationale identiteit, culturele identiteit, moedertaal en dagelijkse spreektaal niet samen. Wat zegt de taal die iemand spreekt over iemands identiteit? Bepaalt de taal die een persoon spreekt de manier waarop die persoon de wereld om zich heen interpreteert? Language is the only homeland kijkt naar sociale, culturele en politieke implicaties van taal – taal die iemand kiest te spreken, wordt gedwongen te spreken of juist niet kan spreken.

De tentoonstelling zal worden in ingeluid door musicus Michel Stooker op de Perzische daf. 

Opening: zaterdag 8 september, 17.00 uur

Openingstijden tentoonstelling:
do en vr 14.00 - 20.00 uur
za en zo 14.00 - 18.00 uur
En op afspraak


DCR Pleinfestival

DCR Pleinfestival

Op en rondom het De Constant Rebecqueplein is het feest op 8 september! Na het succes van de eerste editie vorig jaar openen de podia, organisaties en makers van het Haagse Energiekwartier opnieuw hun deuren voor alle geïnteresseerden. Kom naar het DCR Pleinfestival om te zien wat er allemaal gaande is bij onze culturele hotspot! 

NestZaal 3CLOUD At DanslabStudio LoosT Gras v/d BurenDe ElectriciteitsfabriekWe Are PublicSatellietgroep en de zelfstandige makers van creatieve broedplaats DCR Den Haag bieden op 8 september een interessant programma van workshops, rondleidingen en voorstellingen op het gebied van theater, beeldende kunst, muziek en dans. Er is een uitgebreid programma met gratis workshops voor kinderen en volwassenen en op gezette tijden kan er een tocht door het pand langs de ateliers worden gemaakt. 

Speciaal voor het DCR Pleinfestival organiseert Nest een Verwend Nest workshop tussen 15.00 uur en 16.30 uur voor niet-leden. 

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op facebook.com/dcrdenhaag

Om 17.00 uur wordt Language is the only homeland officieel geopend bij Nest. 

Openingstijden:
15.00 - 21.00 uur
Gratis toegangNestTV #32


Filosofie in Den Haag, donderdag 27 september

Lezing door Grâce Ndjako

De tentoonstelling Language is the only homeland is voor Filosofie in Den Haag en Nest reden om schrijver en filosoof Grâce Ndjako uit te nodigen voor een lezing. Grâce Ndjako studeerde in Amsterdam en Parijs. 

Haar thesis schreef ze over de mogelijkheidsvoorwaarden van een oorspronkelijke Afrikaanse filosofie. Sommige postkoloniale filosofen willen het denken van westerse invloed bevrijden, maar inspireren zich hiervoor op westerse filosofen. Momenteel organiseert ze masterclasses Afrikaanse filosofie samen met het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee).

In haar lezing gaat ze dieper in op het denken over de relatie tussen taal en culturele identiteit.

Datum: donderdag 27 september 2018
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur
Kosten: € 8,00 (tickets via Eventbrite of bij Nest)
De lezing is Nederlandstalig


De Haagse CultuurAcademie presenteert, zaterdag 29 september

Presentaties door jonge kunst- en cultuurprofessionals 

Vijftien jonge, ambitieuze cultuurprofessionals buigen zich de komende tijd over de thematiek van Language is the only homeland en over wat het betekent om meertalig te zijn in Den Haag. Zij worden tijdens dit traject begeleid door cultureel ondernemer Ricardo Burgzorg. Op 29 september presenteren zij de uitkomsten van hun onderzoek. 

Aansluitend zal om 16.00 uur zal een lezing plaatsvinden van auteur Mohammed Benzakour. Zijn meest recente publicatie ‘Tien op een Ezel’ gaat over de Berberse spreekwoorden en gezegden van zijn ouders, die hij heeft opgeschreven om ze te bewaren voor het nageslacht.  

Datum: zaterdag 29 september 2018
Tijd: 15.00 tot 17.00 uur
Toegang gratis
De lezing is Nederlandstalig


Museumnacht, zaterdag 6 oktober 2018

Museumnacht Den Haag

Een met parfum doordrenkte liefdesbrief van een vakantieliefde of een zingendeverjaardagskaart van je oudtante: een handgeschreven bericht in de brievenbus is zoveelwaardevoller dan een duimpje omhoog. Toch heeft PostNL de afgelopen jaren ruim 10.000brievenbussen verwijderd omdat we minder zijn gaan schrijven. Met drie verschillendeworkshops, gegeven door literair verlichte geesten, brengen Nest en kunstmagazine Mister Motley tijdens de Museumnacht een ode aan de geschreven brief.

De drie workshops:

Write for Rights
20.30 - 21.00 uur
Amnesty International strijdt onder andere voor de rechten van politieke gevangenen. Met ‘Write For Rights’, worden brieven verzameld die geschreven worden aan mensen die al jaren lang vastzitten en waarvoor het nodig blijft om aandacht op hun zaak te vestigen. Amnesty International vertelt over het concept en schrijft èn stuurt samen met de deelnemers brieven aan deze gevangenen.

Flessenpost
21.30 - 22.00 uur
Het sturen van flessenpost is een manier van communiceren die vroeger werd gebruikt door zeelieden. Zij gooiden een noodkreet of -oproep in een fles in zee met de hoop dat deze ergens zou aanspoelen en een lezer zou bereiken. Deelnemers aan deze workshop beschrijven hun noodkreet des levens. Zij worden hierin begeleid door Maurits de Bruijn. ’s Nachts wordt de flessenpost in zee gegooid en leggen vanaf daar hun eigen koers af.

Sexting op papier
22.30 - 23.00 uur
Een pikante foto is zo doorgestuurd, maar hoe overtuig je je verlangen naar je (geheime) geliefde in het geschreven woord? In deze hete stoomcursus leert Maartje Wortel je de ins en outs over schrijven over verlangen en seks.

 

20.00 - 01.00 uur
Early Bird Ticket € 14,-
Reguliere tickets € 16,50
kaarten via 
www.museumnachtdenhaag.nl


Migratie Museum, zaterdag 6 oktober 2018

Taal in het Migratie Museum

In Den Haag worden rond de 180 talen gesproken, toch horen wij deze talen zelden. Taal, misschien wel meer nog dan een geografische locatie, heeft het vermogen om iemand zich ergens thuis te laten voelen. 
Taal en de notie van je thuis voelen wordt in het kader van 'Language is the only homeland' het thema voor een speciaal programma op zaterdag 6 oktober in samenwerking met kunstenaar Yair Callender en het Migratie Museum.

Het wordt een dag gevuld met kunst, muziek en performances 
Er zullen films te zien zijn van Kunstenaars:
Alexandra Dalavaga & Mirka Ni-ak.
Tekeningen van:
Remco Osório Lobato
een installatie van:
Iliada Charalambous
Performances door:
Ayla Aron

De muziek wordt verzorgt door DHarveyD.

Kom langs bij het kersvers geopende Migratie Museum!

Locatie: Hoge Zand 42, 2512 EM Den Haag
Openingstijden: 14.00 - 21.00 uur
Gratis toegang


Verwend Nest, 19 september en 17 oktober

Verwend Nest

Workshop voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Doe een keer per maand mee aan een leuke workshop op woensdagmiddag, speciaal voor Verwende Nesten.
We gaan eerst in de tentoonstelling kijken en daarna ga je zelf aan de slag.

woensdag 19 september 2018
Groep 1: 13.30 - 15.00 uur
Groep 2: 15.30 - 17.00 uur

woensdag 17 oktober 2018
Groep 1: 13.30 - 15.00 uur
Groep 2: 15.30 - 17.00 uur

Ben je nog geen lid van Verwend Nest? Eenmalig meedoen om te zien of je het leuk vindt, is gratis. De Ooievaarspas geeft 50% korting op de contributie. Aanmelden en informatie via sarina@nestruimte.nl


Verwend Nest Special, 24 oktober

Verwend Nest Special Edition; De Betovering

Workshop voor kinderen vanaf 6 jaar; deelname is €7,00 (Let op: Dit is een speciale workshop voor niet-Verwend Nest-leden.)

Film jouw Atlantis; verhalen uit de gezonken stad.
Je hebt vast weleens gehoord over Atlantis, een legendarische stad die ten onder is gegaan in de zee. Maar waarvan niemand echt zeker weet of die heeft bestaan. Hoe denk jij dat die stad eruit zou hebben gezien? Hoe zagen de bewoners eruit? Leefden er ook zeemeerminnen? Wat voor taal spraken zij en hoe gedroegen zij zich? Laat je fantasie gaan, maak je eigen minidecor om vervolgens jouw Atlantisverhaal vast leggen op film!

woensdag 24 oktober 2018
Groep 1: 10.00 - 12.00 uur
Groep 2: 13.30 - 16.30 uur

Aantal deelnemers max 10 per groep & aanmelden verplicht info@nestruimte.nl
Voor meer informatie over De Betovering en het programma: www.debetovering.nl/programma 
Moffat Takadiwa


Marcel Pinas


Newell Harry

Parastou Forouhar


Tintin Wulia
Poster