/ Uptime

Festival, i.s.m. Satellietgroep


Designkwartier, 1 juni - 3 juni 2018

Festival Designkwartier brengt ontwerpers en nieuwsgierig publiek samen op een 3-daags design evenement in en om de Haagse wijk Zeeheldenkwartier. Verrassende routes lopen langs plekken waar je ontwerpers ontmoet en met elkaar in gesprek kunt gaan over hun ontwerpen en het verhaal erachter. 


Kijk voor meer informatie op de website van Festival Designkwartier


Tentoonstelling en lezingen

Uptime

De menselijke behoefte om abstracties te begrijpen leidt tot nieuwe uitvindingen, kritisch onderzoek en een poëtische beschouwing van onze omgeving. Temidden van kunst en design, in de speciaal vormgegeven tentoonstelling voor Designkwartier, staat Uptime in het teken van makers die huidige denksystemen bevragen en collectieve waarheden laten wankelen, want de toekomst vraagt om radicaal andere systemen. 

In een serie lezingen, interviews en interventies gaan vormgevers en kunstenaars het gesprek aan met wetenschappers. Na ieder programmaonderdeel is er ruimte voor vragen en debat.


Openingstijden:
Vrijdag 1 juni: 17.30 - 20.00 uur
Zaterdag 2 en zondag 3 juni: 14.00 - 20.00 uur


Programmering


Vrijdag 1 juni: 19.30 tot 20.00 uur

19.30 Ruben Jacobs – Cultuursocioloog (NL)

Zaterdag 2 juni: 16.00 tot 19.30 uur
Moderator: Luuk Heezen

16.00 Lonny van Ryswyck (Atelier NL) & Bert van der Valk - geoloog (NL)
17.00 Giuseppe Licari - kunstenaar (ENG)
17.20 Oscar Santillán - kunstenaar (ENG)
18.00 Henk Oosterling - filosoof (NL)
19.00 Esther Kokmeijer - kunstenaar & Gerbrant van Vledder - oceanograaf (NL)

Zondag 3 juni: 16.00 tot 19.30 uur
Moderator: Valentijn Byvanck

16.00 Alexander van Oudenhoven - milieuwetenschapper (NL)
17.00 Austin Camilleri - kunstenaar & Suzanne Wallinga - curator (ENG)
18.00 Aliki van der Kruijs - ontwerper (NL)
18.20 Vibeke Mascini - kunstenaar (NL)
19.00 Josje Hattink - kunstenaar & Tanya Lippmann - klimaatwetenschapper (ENG)


Dit programma is onderdeel van de serie Zeelabs over cultuur en natuur, kust en klimaat i.h.k.v. Feest aan ZeeOver de sprekers


Vrijdag 1 juni:

19.30 uur
De steen van het Antropoceen

Ruben Jacobs – cultuursocioloog – NL

“De steen van het Antropoceen, daar begon ik mijn verhaal mee. Die steen staat voor mij symbool voor iets. Voor een artistieke houding naar de wereld die in de realiteit van het Antropoceen verder gestalte krijgt. Deze artistieke houding wordt gekarakteriseerd door een hernieuwde samenkomst tussen de wereld van verklaren (wetenschap) en de wereld van het verbeelden (kunst).”

Ruben Jacobs is een cultuursocioloog en onderzoeker en schrijft aan een nieuw boek over de verstoorde relatie tussen mens, technologie en natuur. Hij schets op de openingsavond van Designkwartier een interessant  alternatief op teloorgang en biedt de luisteraar een tastbaar toekomstbeeld.

Zaterdag 2 juni:   
Moderator: Luuk Heezen

16.00 uur
Lonny van Ryswyck – ontwerper & Bert van der Valk – geoloog – NL

Lonny van Ryswyck (Atelier NL) en Bert van der Valk gaan met elkaar in gesprek over het Haagse kustgebied en de Zandmotor. Zij delen een fascinatie voor zand, als grondstof voor het ontstaan van Nederland, en wat betreft de mogelijkheden die zand biedt als de grondstof voor ontwerpers.

17.00 uur
Giuseppe Licari – kunstenaar – ENG

De aardbodem is zwaar vervuild en tot op de rand van uitputting uitgebuit. Licari stelt vragen over eigenaarschap van het landschap en de invloed van de mens op de ‘natuurlijke’ wereld. Hoe kan de giftige bodem worden hersteld? Kunnen kunst en design actief onderdeel uitmaken van deze zuivering?

17.20 uur
Oscar Santillán – kunstenaar – ENG

Oscar Santillán onderzoekt binnen zijn werk denksystemen; structuren bedacht door mensen om de wereld beter te begrijpen. Hij bevraagd het westerse wereldbeeld dat gebaseerd is op binaire structuren, zoals zichtbaar/onzichtbaar, echt/onwerkelijk, mens/natuur, of inhoud/object.

18.00 uur
Henk Oosterling – filosoof – NL

De huidige menselijke conditie is er een van radicale middelmatigheid ofwel de onkritische consumptie van comfort. Het mensenlijk handelen is problematisch geworden voor de balans van het ecosysteem. Filosoof Henk Oosterling legt uit hoe filosofen zich altijd hebben gebogen over de verhouding tussen mens en natuur en hoe ecosofie wordt ingezet dit kritisch te analyseren.

19.00 uur
Esther Kokmeijer – kunstenaar & Gerbrant van Vledder – oceanograaf – NL

De zeevaarders van de Marshall Eilanden hebben de opmerkelijke gave om met grote precisie te navigeren tussen ver uit elkaar gelegen eilanden, op basis van enkel de sterren, de wind en oceaangolven. Kokmeijer en Van Vledder bezochten de eilanden en gaan met elkaar in gesprek over oceaannavigatie en het zesde zintuig van de Marshall-zeevaarders.


Zondag 3 juni:   

Moderator: Valentijn Byvanck

16.00 uur
Alexander van Oudenhoven – Milieuwetenschapper  – NL

De relatie tussen mens en natuur is veelal gebaseerd op diensten die natuur aan de mens levert (schone lucht, voedsel, water) en wordt soms gezien als vanzelfsprekend. De waarde van natuur kent echter een diepere laag.

17.00 uur
Austin Camilleri – kunstenaar & Suzanne Wallinga – curator – ENG

Suzanne Wallinga bezocht Malta meerdere keren en raakte gefascineerd door deze eilanden op de grens van Europa en Afrika. Met de Maltese kunstenaar Austin Camilleri gaat zij in gesprek over de oase die Malta vormt binnen de geopolitieke kwesties, waarmee de eilandengroep te maken heeft.

18.00 uur
Aliki van der Kruijs – ontwerper – NL

Vormgever Aliki van der Kruijs gaat in op verschillende ontwerpprojecten waarin water belangrijke rol speelt. Overal op de planeet ondergaan we de invloed van de oceanische ruimte. Regen is immers slechts water dat tijdelijk van de oceanische ruimte is geleend.

18.20 uur
Vibeke Mascini – schrijver & kunstenaar – NL

Vibeke Mascini analyseert systemen die onmogelijk te beïnvloeden lijken, zoals het metriek stelsel en de Nederlandse taal. Binnen deze systemen vindt ze rekbaarheid en poëtische vertalingen. Ze is met name geïnteresseerd in hoe de waarde van informatie (en de daaruit volgende betekenis) wordt gedefinieerd door cultureel bepaalde beoordelingsmethoden.

19.00 uur
Josje Hattink – kunstenaar & Tanya Lippmann – klimaatwetenschapper - ENG

Stijgende zeespiegel en wegzinkend land; geen ideale combinatie. Josje Hattink en Tanya Lippmann houden zich allebei bezig met veranderingsvraagstukken in het Nederlandse landschap: de effecten van klimaatverandering en door de mens veroorzaakte manipulaties.

 

Na iedere lezing is er aansluitend ruimte voor vragen en debat. Ieder programmaonderdeel duurt gemiddeld een half uur.


Poster