/ What´s the Problem?


Onderzoekstraject, april 2017 - maart 2018

What’s the problem? is een onderzoekstraject naar het betrekken van een bredere bezoekersgroep bij Nest en bij hedendaagse kunst in het algemeen. Het doel van het traject is manieren te vinden en modellen te ontwikkelen om hedendaagse kunst aantrekkelijker, waardevoller en toegankelijker te maken voor een divers publiek. Het onderzoekstraject bestaat uit besloten brainstormsessies met een vast panel, gesprekken met mensen uit Den Haag, twee publieke events en experimentele presentaties bij Nest.

 


Panelleden

Panelleden 

Het panel bestaat uit:
- Mariette Dölle, directeur Museum Kranenburgh in Bergen (gespreksleider)
- Floor van Spaendonck, directeur van film-, televisie- en mediafestival Cinekid in Amsterdam
- Marga Weimans, modevormgever
- Arna Mačkić, samen met Lorien Beijaert oprichter van architectenbureau LA, bureau voor ‘inclusieve architectuur’
- Lorien Beijaert, samen met Arna Mačkić oprichter van architectenbureau LA, bureau voor ‘inclusieve architectuur’
- Yair Callender, beeldend kunstenaar
- Hicham Khalidi, freelance curator momenteel werkzaam als Associate Curator bij Fondation d'entreprise Galeries Lafayette in Parijs
- Ilias Mahtab, publicist en Senior Beleids en bestuursadviseur ProgrammaTeam Vluchtelingen gemeente Amsterdam
- Manon Braat, freelance curator en publicist (projectleider)

 


Reeks besloten bijeenkomsten met panelleden

Panelbijeenkomsten

In de reeks bijeenkomsten met het vaste panel wordt steeds één aspect, dat van belang is in de discussie over diversiteit en inclusiviteit, centraal gesteld. Een gastspreker met grote expertise op dat specifieke onderwerp geeft een presentatie die de problematiek uiteenzet. Die lezing fungeert als aanjager voor de discussie. De talloze gesprekken die Nest voert met mensen uit de buurt en de stad dienen eveneens als input voor de panelbijeenkomsten, om gericht te kunnen werken richting experimentele nieuwe modellen. De eerste panelbijeenkomst gaat over taal. Journalist en schrijver Simone Zeefuik laat zien hoe in- en uitsluit, en hoe je taal kunt inzetten om inclusiviteit te bevorderen. In de tweede sessie spreekt curator Imara Limon over culturele identiteit. Welke rol spelen culturele identiteit bij het maken en ervaren van tentoonstellingen? Wat is de taak van het instituut in het proces naar een breder publiek? De derde panelsessie stelt jongeren centraal. Fatima Akchar vertelt over haar ervaringen met het werken met jongeren met een migratie-achtergrond en de rol van het recentelijk door haar opgerichte Rolmodellen Bureau.

Besloten bijeenkomstenEvent, 9 september 2017

Publieke bijeenkomst

Op 9 september opent bij Nest de experimentele tentoonstelling On Speaking Terms die is samengesteld door gastcuratorenduo Arna Mačkić en Lorien Beijaert en onderdeel uitmaakt van het What’s the problem? onderzoektraject. Van bezoekers wordt actieve participatie bij de tentoonstelling gevraagd. De opening maakt tevens onderdeel uit van een publieke bijeenkomst voor wijkbewoners op het De Constant Rebecqueplein. Op 9 december vindt een grote publieke stadsbijeenkomst plaats op een nader bekend te maken locatie. Meer informatie over beide publieke events volgt. 

 


Poster