/ When the Sun Falls

8 t/m 11 februari 2018


Art Rotterdam

Yair Callender 

Open Air toont tijdens Art Rotterdam 2018 grootschalige kunstwerken op het terrein van de Van Nellefabriek. Nest nodigde Yair Callender uit een kunstwerk te vervaardigen voor bij de entree van het terrein. 

De kunstwerken van Yair Callender doen denken aan monumentale gedenktekens, aan altaren en relikwieën en kennen referenties naar occulte symboliek en (natuur)religie. Callender koestert een nadrukkelijke wens om zijn werk in te zetten voorbij het statige of heilige. Veel van zijn kunstwerken balanceren op de grens van autonome beeldkenmerken en bekende meubelstukken. When the Sun Falls is een monumentaal podium voor de ondergaande zon. Het werk bestaat uit een rechthoekig frame dat haaks staat op een geornamenteerde sokkel. Het frame is zo geplaatst dat het exact de baan van de ondergaande zon omkadert gedurende de dagen van Art Rotterdam. Het kader staat op een verzwaarde basis waardoor het geheel functioneert als een sierlijk podium of Barokke sokkel. De installatie toont iedere avond de performance van de zon die langzaam wegzakt in de sculptuur: object en natuur vallen naadloos samen. De sublieme kracht van een langzaam dalende zon wordt extra onderstreept door de omlijstende installatie, waardoor de vraag opborrelt: “Waar kijk ik naar?” 

Achter het samenvallen van de ondergaande zon binnen de coulissen van de installatie schuilt de Romantische behoefte als mens stil te staan bij de theatraliteit van de natuur en zijn immer veranderende vorm. Gedurende de dag functioneert het kunstwerk als eerbetoon en in de avond functioneert het als een platform waarop dagelijks een nieuwe performance plaatsvindt.Nest en Yair Callender zijn een jaar lang aan elkaar verbonden middels de Werkbijdrage Jong Talent + Opdrachtgeverschap van het Mondriaan Fonds. Na Art Rotterdam reist de sculptuur door naar muziekfestival Down the Rabbit Hole.Poster