Consumeer minder, heb meer lief – ZAM Magazine

05.10.2020 | Sisonke Msimang

Ik ben Zuid-Afrikaanse, maar ik woon in Australië, een van de rijkste landen ter wereld. Zoals veel mensen die in rijke landen wonen, waren ‘eerstewereldproblemen’ mijn grootste zorg aan het begin van het jaar. Ik was druk met het regelen van een nieuw schooluniform voor mijn oudste kind en ik was geïrriteerd door te luidruchtige bouwwerkzaamheden bij de buren. Ik heb urenlang nagedacht over de vraag of ik een opdracht moest aannemen waarvoor ik eigenlijk te lang van huis weg zou zijn. Ik had niet kunnen vermoeden dat een paar maanden later de scholen van mijn kinderen gesloten zouden zijn, de bouwwerkzaamheden van mijn buurman stopgezet zouden worden en mijn inkomen met een kwart zou afnemen terwijl ik thuis zou moeten blijven vanwege een door de staat opgelegde lockdown.

Het jaar begon redelijk normaal, met een nieuwjaarsfeest en te veel drankjes. Maar binnen enkele dagen werd ik in beslag genomen door het nieuws over bosbranden die langs de oostkust van het land woedden. Ik keek naar reddingsoperaties voor koala’s en mensen en maakte me elke keer zorgen als ik een brandlucht rook. Ik vroeg me af of de oude eucalyptusbossen van Tasmanië volledig zouden worden weggevaagd, of Kangaroo Island ooit nog toeristen zou mogen ontvangen. Net zoals andere ouders lag ik wakker van de vraag wat dit alles zou betekenen voor mijn kinderen. Ze zitten nog maar op de basisschool en het vooruitzicht van klimaatverandering heeft altijd als een schaduw over hun jonge levens gehangen. De antwoorden leken voor de hand liggend, maar ik was te bang om iets anders te doen dan de vraag te stellen: ‘Wat heb ik eraan gedaan?’ De bosbranden waren de meest recente catastrofe in een lange rij van zware weersincidenten veroorzaakt door klimaatverandering. Mijn kleine financiële bijdragen aan een milieugroepering en mijn obsessie voor recycling en compostering leken steeds meer tekort te schieten.

(…)

Lees hier verder

Dit programma is onderdeel van A Fair Share of Utopia

+

Nest nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Nest nieuwsbrief
* verplicht veld