Nest heeft een boek gemaakt, bestel het hier

Tentoonstelling

A Fair Share of Utopia

3 sep – 22 nov 2020   /   Tentoonstelling@Nest en CBK Zuidoost

‘Als je vandaag zou sterven en één generatie later terugkeert, in welke wereld zou je dan geboren willen worden, ongeacht waar of wie je bent?’ Dat is de vraag die aan de kunstenaars van ‘A Fair Share of Utopia’ is gesteld en op basis waarvan zij nieuwe werken hebben gemaakt voor Nest en CBK Zuidoost.

In Nest:
Brook Andrew
Raul Balai
Simphiwe Ndzube
Müge Yilmaz

In CBK Zuidoost:
Claudia Martínez Garay
Femke Herregraven
Ghana ThinkTank x AiRich
Nástio Mosquito
Marianne Nicolson

Gastcurator: Manon Braat

Kun je je eigen belangen opzij zetten en echt vechten voor een betere wereld in het belang van volgende generaties, of is het makkelijker als je je voorstelt dat jij zelf ook onderdeel uitmaakt van die onbekende toekomst? In haar essay ‘What if We’re All Coming Back?’ in The New York Times van oktober 2018 probeert mensenrechtenadvocaat Michelle Alexander zich een voorstelling te maken van de wereld waarin je terecht zou komen als je zou reïncarneren op een willekeurige bestemming en onder willekeurige omstandigheden.

Haar essay ligt ten grondslag aan de tentoonstelling. Vanuit het gedachte-experiment om zich een fundamenteel andere, duurzame en humane organisatie van de samenleving voor te stellen, speculeren de kunstenaars over een onbekende toekomst waar zijzelf onderdeel van uitmaken. Door middel van deze oefening in verbeeldingskracht, biedt de tentoonstelling voorstellen voor alternatieve manieren voor het omgaan met elkaar en met de aarde.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Wat Niet Is Maar Kan Zijn’, waarin tien schrijvers en negen kunstenaars vanuit het gedachte-experiment verkennen of het mogelijkheid is hun eigen belangen opzij te zetten voor een betere wereld voor volgende generaties. Ze speculeren over een onbekende toekomst waar ze zelf onderdeel van uitmaken.
Met teksten van: Michelle Alexander, René ten Bos, Dean Bowen, Sander Donkers, Clarice Gargard, Sisonke Msimang, Rashid Novaire, Vamba Sherif, Jan van de Venis en Louwrien Wijers. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Jurgen Maas, met redactie van Mister Motley.

Opening donderdag 3 september CBK Zuidoost
Opening vrijdag 4 september Nest

‘A Fair Share of Utopia’ is een initiatief van Nest in samenwerking met CBK Zuidoost Amsterdam. Bij beide instellingen wordt een uitgebreid context programma ontwikkeld. Houd hiervoor de agenda van Nest en CBK Zuidoost in de gaten.

Beeld: Soft Turbo

Programma

Opening A Fair Share of Utopia

3 sep – 4 sep 2020   /   Opening@Nest

Op donderdag 3 en vrijdag 4 september openen de twee delen van de tentoonstelling A Fair Share of Utopia.

AltVisions

3 sep – 5 sep 2020   /   Seminar@Stroom

Het AltVisions Festival is een driedaags festival van mensen, kunstwerken en ideeën.

Rachid Novaire – Terugkeren

3 sep – 22 nov 2020   /   Luisterboek@Nest

Luisterboek ‘Terugkeren’ van Rachid Novaire.

Wat Niet Is Maar Kan Zijn

3 sep – 22 nov 2020   /   Publicatie@Nest

Bij de tentoonstelling ‘A Fair Share of Utopia’ verschijnt de publicatie ‘Wat Niet Is Maar Kan Zijn’, waarin tien schrijvers en negen kunstenaars speculeren over een onbekende toekomst waar ze zelf onderdeel van uitmaken.

The Hague Contemporary Art Weekend

10 sep – 12 sep 2020   /   Festival@Nest

Voor het derde jaar op rij opent The Hague Contemporary samen met haar partners collectief hun deuren om de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst te laten zien.

Building Conversation

18 sep 2020    15:30   /   Nest@CBK Zuidoost

Op vrijdag 18 september aanstaande organiseert CBK Zuidoost in samenwerking met Building Conversation de eerste publieke programmering rondom de tentoonstelling A Fair Share of Utopia.

Hoogtij#62

25 sep 2020    19:00   /   Hoogtij@Nest

Een culturele route langs kunstenaarsinitiatieven, galeries en kunstinstellingen. De locaties zijn van 19.00 – 23.00 uur te bezoeken. De toegang is overal gratis

Black Achievement Month

10 okt 2020    15:00   /   Nest@CBK Zuidoost

Black Achievement Month gaat dit jaar gewoon door, hoewel in kleinschalige vorm. Ook CBK Zuidoost doet weer mee met een kunstcafé in het kader van de tentoonstelling: A Fair Share of Utopia.

Verwend Nest

14 okt 2020   /   Kinderworkshop@Nest

Doe een keer per maand mee aan een leuke workshop op woensdagmiddag, speciaal voor Verwende Nesten.

Verwend Nest / De Betovering Special

21 okt 2020   /   Kinderworkshop@Nest

Wat als je vandaag opnieuw op de wereld zou komen en alles is nog mogelijk? Hoe zou die wereld eruit zien, hoe leven de mensen samen en hoe ziet jouw woning eruit? Laat je inspireren door de tentoonstelling in Nest en creëer een maquette van jouw droom woning!

Verwend Nest

18 nov 2020   /   Kinderworkshop@Nest

Doe een keer per maand mee aan een leuke workshop op woensdagmiddag, speciaal voor Verwende Nesten.

Lab voor toekomstige generaties – verplaatst naar 19 nov

19 nov 2020    20:00   /   Lezing@Nest

Op vrijdag 11 september organiseren Nest en Filosofie Den Haag een avondprogramma met filosoof Khadija al Mourabit en mensenrechtenadvocaat Jan van de Venis.

Nest TV

Gerelateerde items

Met dank aan

Mondriaan
Gemeente Den Haag
Stroom Den Haag
Bank Giro Loterij
Prins Bernhard Cultuurfonds
Mister Motley
+

Nest nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Nest nieuwsbrief
* verplicht veld