Tentoonstelling

History is His Story

15 feb – 14 apr 2019   /   Tentoonstelling@Nest

Dean Bowen
Crystal Z Campbell
Em’kal Eyongakpa
Charl Landvreugd
Arna Mačkić
Sulaïman Majali
Pieter Paul Pothoven
Pamela Phatsimo Sunstrum
Jaro Varga

Tentoonstellingsontwerp: Studio L A

they say that history repeats itself
but history is only his story
you haven’t heard my story yet
my story is different from his story
my story is not part of history
because history repeats itself
but my story is endless it never repeats itself
why should it?

– Sun Ra

‘History is His Story’ is een groepstentoonstelling die voortborduurt op de mythische wereld omschreven door muzikant, poëet en visionair Sun Ra. Op jonge leeftijd raakte hij gebiologeerd door het wetenschappelijk onderzoek van antropoloog, linguïst en politicus Cheikh Anta Diop: een grondlegger van het panafrikanisme, die meende te kunnen bewijzen dat de Egyptenaren zwart waren. Dat de zogenaamd ontwikkelde, culturele normen hun oorsprong vonden in de Egyptische cultuur was in dit licht een openbaring en legde de basis voor het gedachtengoed van Sun Ra – die zijn naam veranderde naar de Egyptische zonnegod. In de speculatieve context waarin Sun Ra opereerde: het domein van de kunst, filosofie en de experimentele jazz, gaf hij mensen een manier om een plek te bemachtigen in de geschiedenis en daarmee ook in de toekomst en in de maatschappij. Daarnaast gebruikte hij de mythe om aan het westerse rationalisme te ontsnappen en een meer holistisch, magisch wereldbeeld aan te bieden.

‘History is His Story’ reageert op sociaal-maatschappelijke en politieke fenomenen en laat mythische denkbeelden toe om nuances in geschiedschrijving aan te brengen, of een eerlijker toekomst te visualiseren. De participerende kunstenaars delen een interesse in het maken van nieuwe mythologieën of het herinterpreteren van bestaande: in iedere samenleving dienen mythen sinds hun bestaan als sleutel tot het begrijpen van cultuur. Kunstenaars zoeken in ‘History is His Story’ een tussenruimte: een plek of beeldtaal zonder begin en einde. Het oeroude verleden en de verre toekomst met elkaar verenigd in een tijdelijke, nieuwe wereld vormgegeven in Nest.

Voor de tentoonstelling is een uitgebreide, rondreizende randprogrammering ontwikkelt. Houdt de website en social media in de gaten voor nieuws.

Opening 15 februari 20:00 – 23.00 uur

Openingstijden tentoonstelling:
do en vr 14.00 – 20.00 uur
za en zo 14.00 – 18.00 uur
En op afspraak

 

Programma

Opening ‘History is His Story’

15 feb 2019    20:00   /   Opening@Nest

Dean Bowen Crystal Z Campbell Em’kal Eyongakpa Charl Landvreugd Arna Mačkić Sulaïman Majali Pieter Paul Pothoven Pamela Phatsimo Sunstrum Jaro Varga Tentoonstellingsontwerp: Studio L A they say that history repeats itself but history is only his story you haven’t heard my story yet my story is different from his story my story is not part of […]

Verwend Nest

20 feb 2019    13:00   /   Kinderworkshop@Nest

Leuke workshop op woensdagmiddag, speciaal voor Verwende Nesten.

Dive into the future

15 mrt 2019    20:00   /   Lezing@Nest

Dive into the future is een performance lecture waarin Arna Mačkić, wiens denk- en werkwijze gevormd is door Sun Ra, je meeneemt naar zijn inspirerende gedachtegoed

Gerelateerde items

Met dank aan

Down the Rabbit Hole
Gemeente Den Haag
Mondriaan
Stroom Den Haag
We are Public
+

Nest nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Nest nieuwsbrief
* verplicht veld