Tentoonstelling

History is His Story

15 feb – 14 apr 2019   /   Tentoonstelling@Nest

Dean Bowen
Crystal Z Campbell
Em’kal Eyongakpa
Charl Landvreugd
Arna Mačkić
Sulaïman Majali
Pieter Paul Pothoven
Pamela Phatsimo Sunstrum
Jaro Varga

Tentoonstellingsontwerp: Studio L A

they say that history repeats itself
but history is only his story
you haven’t heard my story yet
my story is different from his story
my story is not part of history
because history repeats itself
but my story is endless it never repeats itself
why should it?

– Sun Ra

‘History is His Story’ is een groepstentoonstelling die voortborduurt op de mythische wereld omschreven door muzikant, poëet en visionair Sun Ra. Op jonge leeftijd raakte hij gebiologeerd door het wetenschappelijk onderzoek van antropoloog, linguïst en politicus Cheikh Anta Diop: een grondlegger van het panafrikanisme, die meende te kunnen bewijzen dat de Egyptenaren zwart waren. Dat aan de basis van civilisatie mogelijk zwarte denkers en heersers stonden zorgde ervoor dat Sun Ra – die zijn naam veranderde naar de Egyptische zonnegod, zich verdiepte in cultureel erfgoed. In de speculatieve context waarin Sun Ra opereerde: het domein van de kunst, filosofie en de experimentele jazz, gaf hij mensen een manier om een plek te bemachtigen in de geschiedenis en daarmee ook in de toekomst en de maatschappij. Daarnaast gebruikte hij de mythe om aan het westerse rationalisme te ontsnappen en een meer holistisch, magisch wereldbeeld aan te bieden.

‘History is His Story’ reageert op sociaal-maatschappelijke en politieke fenomenen en laat mythische denkbeelden toe om nuances in geschiedschrijving aan te brengen, of een eerlijker toekomst te visualiseren. De participerende kunstenaars delen een interesse in het maken van nieuwe mythologieën of het herinterpreteren van bestaande. Zij zoeken naar tussenruimte: een plek of beeldtaal zonder begin en einde. Het oeroude verleden en de verre toekomst met elkaar verenigd in een tijdelijke, nieuwe wereld vormgegeven in Nest.
Voor de tentoonstelling is een uitgebreide, rondreizende randprogrammering ontwikkeld. Houdt de website en social media in de gaten voor nieuws.

Opening 15 februari 20:00 – 23.00 uur

Openingstijden tentoonstelling:
do en vr 14.00 – 20.00 uur
za en zo 14.00 – 18.00 uur
En op afspraak

Programma

Opening ‘History is His Story’

15 feb 2019    20:00   /   Opening@Nest

‘History is His Story’ is een groepstentoonstelling die voortborduurt op de mythische wereld omschreven door muzikant, poëet en visionair Sun Ra.

Verwend Nest

20 feb 2019    13:30   /   Kinderworkshop@Nest

Leuke workshop op woensdagmiddag, speciaal voor Verwende Nesten.

Filosofisch Café – lezing door Clara Bolle

28 feb 2019    20:00   /   Lezing@Nest

Net als Sun Ra heeft filosoof Clara Bolle een liefde voor mythologie. In deze lezing bespreekt ze vanuit westers filosofisch perspectief de rol en de functie van mythologie. Ze neemt het verhaal van de Odysseus hierbij als leidraad.

Verwend Nest / Special Edition ism Unheard Kids

6 mrt 2019   /   Kinderworkshop@Nest

Verwend Nest en Unheard Kids, gaan samen aan de slag!

Dive into the future

15 mrt 2019    20:00   /   Lezing@Nest

Dive into the future is een performance lecture waarin Arna Mačkić, wiens denk- en werkwijze gevormd is door Sun Ra, je meeneemt naar zijn inspirerende gedachtegoed

Hoogtij #56

15 mrt 2019    19:00   /   Hoogtij@Nest

Tijdens Hoogtij#56 is de tentoonstelling History is His Story te bezoeken. Om 20.00 uur vindt de performance lecture ‘Dive into the Future’ plaats.

Museumnacht Kids

16 mrt 2019    17:00   /   Kinderworkshop@Nest

Doe mee met de Museumnacht Kids op 16 maart 2019. Om een toffe presentatie neer te zetten repeteren we al op zaterdag 9 maart.

Verwend Nest

27 mrt 2019   /   Kinderworkshop@Nest

Doe een keer per maand mee aan een leuke workshop op woensdagmiddag, speciaal voor Verwende Nesten.

MisterRa, MisterRy, MisterMisery

28 mrt 2019    21:00   /   Nest@Zaal 3

Binnen het raamwerk van Sun Ra’s nalatenschap zullen 3 dichters, 2 acteurs 1 beeldend kunstenaar en 1 muzikant tijdens MisterRa, MisterRy, MisterMisery een hommage brengen en voortbouwen op het gedachtengoed van Sun Ra.

Keti Koti – Kunst en Dialoog Tafel

10 apr 2019   /   Event@Nest

Tijdens ‘History is His Story’ viert Nest op 10 april Keti Koti in samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel en beeldend kunstenaar Yair Callender waarin we staan we stil bij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 en de gevolgen hiervan in de huidige maatschappij.

Do I dare disturb the universe?

12 apr 2019    18:00   /   Educatie@Nest

Een educatief experiment waarbij fotografie studenten van The American School of the Hague binnen hun artistieke proces begeleid werden door kunstenaars Gino Anthonisse, Anouk van Klaveren, Dewi Bekker.

The Sun Ra Arkestra

18 mei 2019    21:30   /   Nest@Sexyland

Sun Ra is een van de grootste componisten in de free/improjazz die de muziekgeschiedenis kent. Hij werd geboren in Alabama als Herman ‘Sonny’ Poole Blount en stelde dat hij van het Engelen Ras was en niet van de aarde, maar van Saturnus. Hij ontwikkelde, met kenmerken van het Afrikaans en Afro-Amerikaans theater, theosofie en afro-futurisme, […]

Nest TV

Bijlagen

Gerelateerde items

Met dank aan

Mondriaan
Gemeente Den Haag
Stroom Den Haag
Fonds 1818
Prins Bernhard Cultuurfonds
Down the Rabbit Hole
We are Public
RFshows
Tulsa Artist Fellowship
+

Nest nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Nest nieuwsbrief
* verplicht veld