Anca Bârjovanu

Het werk van Anca Bârjovanu (Roemenië, 1998) is gebaseerd op autobiografische elementen die zijn omgezet in een sprookjesachtige taal. In haar recente werk onderzoekt Bârjovanu menselijke instincten. Haar hoofdpersonen zijn vaak draken en bovennatuurlijke wezens, die de menselijke structuren van ras, gender en sociale normen overstijgen. Bârjovanu heeft een grote interesse in de verschillende stadia van metaalbewerking: van het gieten van het vloeibare metaal tot het lassen van losse platen: ze transformeert het materiaal in keiharde wezens en pantsers, die, als draagbare objecten, beschermend werken.’
Anca Bârjovanu studeerde in 2021 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, waar ze Beeldende Kunst – Sculptuur studeerde. Momenteel volgt ze een premasteropleiding in Juweelontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, België.

every moment a junction

De kunstenaars in every moment a junction tonen hun prangende behoefte aan ontmoeting, intimiteit en collectiviteit. Samen bieden de kunstwerken onbevreesd weerwoord aan de consequenties van de individualistische maatschappij en roepen zij op tot actie en mentaliteitsverandering.

every moment a junction nodigt uit om de verschillende sporen naar het hart van de tentoonstelling te volgen, de ‘coven’. Door te werken met wxtchcraft*, rituelen, magie en alchemistische praktijken, verkennen en geven de kunstenaars vorm aan andere manieren van samenzijn. Met hun multidisciplinaire praktijken bewegen ze tussen virtuele en aardse omgevingen, putten uit non-lineaire verhaallijnen en integreren elementen uit LARP-games (‘live action role-playing’).

Deze groepstentoonstelling in Nest wordt mede gecureerd door melanie bonajo, Orlando Maaike Gouwenberg en met Erika Sprey als adviseur.

Tegelijk met every moment a junction tonen melanie bonajo en Orlando Maaike Gouwenberg op de Venetië Biënnale ‘When the body says Yes’. Deze immersieve videoinstallatie is onderdeel van het langdurige onderzoek van bonajo naar de huidige status van intimiteit in een vercommercialiseerde wereld.

* De tentoonstelling is de fysieke vertaling van het omvangrijke virtuele programma van de Studium Generale cycli ‘Wxtch Craft’ (2020-2022) aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Bekijk hier het hele programma en lees meer over Wxtch Craft.

Gastcuratoren
  • melanie bonajo
  • Orlando Maaike Gouwenberg
Adviseur
  • Erika Sprey
Grafisch ontwerp
  • Dayna Casey
Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png
  • stroom_100pt_zw.png
  • Fonds 21.Logo.png
  • Prins Bernhard Cultuurfonds - horizontaal - zwart.png
Pers