hugo x tibiriçá

hugo x tibiricá (geen voornaamwoorden/hen/hun – 1989) is een queer non-binaire multidisciplinaire kunstenaar, somatisch werker, en workshopbegeleider die geboren en opgegroeid is in Rio de Janeiro, Brazilië, en nu woont in Berlijn, Duitsland. Door middel van performance, tekeningen, tekst, video en workshops verkent hen welke meer affirmatieve, planeet-reddende, queerere vormen van leven mogelijk zijn. Hun werken dienen als alternatieven voor de dominante vormen – ondersteund door patriarchale waarden – die de wereld al geleid hebben naar instorting van het klimaat, massaal uitsterven van diersoorten, en de mogelijkheid van het menselijke uitsterven. hugo x tibiricá is een autodidacte beeldend kunstenaar en studeerde voorheen theater aan de École Philippe Gaulier, een internationale theaterschool in Parijs.

every moment a junction

De kunstenaars in every moment a junction tonen hun prangende behoefte aan ontmoeting, intimiteit en collectiviteit. Samen bieden de kunstwerken onbevreesd weerwoord aan de consequenties van de individualistische maatschappij en roepen zij op tot actie en mentaliteitsverandering.

every moment a junction nodigt uit om de verschillende sporen naar het hart van de tentoonstelling te volgen, de ‘coven’. Door te werken met wxtchcraft*, rituelen, magie en alchemistische praktijken, verkennen en geven de kunstenaars vorm aan andere manieren van samenzijn. Met hun multidisciplinaire praktijken bewegen ze tussen virtuele en aardse omgevingen, putten uit non-lineaire verhaallijnen en integreren elementen uit LARP-games (‘live action role-playing’).

Deze groepstentoonstelling in Nest wordt mede gecureerd door melanie bonajo, Orlando Maaike Gouwenberg en met Erika Sprey als adviseur.

Tegelijk met every moment a junction tonen melanie bonajo en Orlando Maaike Gouwenberg op de Venetië Biënnale ‘When the body says Yes’. Deze immersieve videoinstallatie is onderdeel van het langdurige onderzoek van bonajo naar de huidige status van intimiteit in een vercommercialiseerde wereld.

* De tentoonstelling is de fysieke vertaling van het omvangrijke virtuele programma van de Studium Generale cycli ‘Wxtch Craft’ (2020-2022) aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Bekijk hier het hele programma en lees meer over Wxtch Craft.

Gastcuratoren
  • melanie bonajo
  • Orlando Maaike Gouwenberg
Adviseur
  • Erika Sprey
Grafisch ontwerp
  • Dayna Casey
Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png
  • stroom_100pt_zw.png
  • Fonds 21.Logo.png
  • Prins Bernhard Cultuurfonds - horizontaal - zwart.png
Pers