Linnéa Sjöberg

Het werk van Linnéa Sjöberg (Zweden, 1983) kan worden omschreven als performatief onderzoek. In eerder werk belichaamde ze het onderwerp dat haar interesseerde tot het punt dat er geen onderscheid gemaakt kon worden tussen haar werk en haar persona. Stoffen en kleding zijn een belangrijk middel om nieuwe identiteiten aan te nemen en tegelijkertijd deze persoonlijkheden te deconstrueren. Na voor carrièrevrouw gespeeld te hebben (Gtds4810, 2009-2011) en tatoeagekunstenaar te zijn geworden (Salong Flyttkartong, 2012-2014), omvatte haar laatste persona-onderzoek de re-enactment van een Vikingvrouw; vijf jaar lang was de weefpraktijk van de kunstenaar hierin geïntegreerd. Het einde van elk van deze perioden resulteerde in materiële en fysieke manifestaties in teksten, publicaties, sculpturen en geweven werken, door Sjöberg zelf uitgevoerd op een weefgetouw. Recentelijk heeft ze een meer evenwichtige benadering van re-enactment gevonden, waarbij ze een rol kan aannemen en loslaten zonder haar echte persona achter te laten. Sjöberg woont en werkt in Berlijn.

every moment a junction

De kunstenaars in every moment a junction tonen hun prangende behoefte aan ontmoeting, intimiteit en collectiviteit. Samen bieden de kunstwerken onbevreesd weerwoord aan de consequenties van de individualistische maatschappij en roepen zij op tot actie en mentaliteitsverandering.

every moment a junction nodigt uit om de verschillende sporen naar het hart van de tentoonstelling te volgen, de ‘coven’. Door te werken met wxtchcraft*, rituelen, magie en alchemistische praktijken, verkennen en geven de kunstenaars vorm aan andere manieren van samenzijn. Met hun multidisciplinaire praktijken bewegen ze tussen virtuele en aardse omgevingen, putten uit non-lineaire verhaallijnen en integreren elementen uit LARP-games (‘live action role-playing’).

Deze groepstentoonstelling in Nest wordt mede gecureerd door melanie bonajo, Orlando Maaike Gouwenberg en met Erika Sprey als adviseur.

Tegelijk met every moment a junction tonen melanie bonajo en Orlando Maaike Gouwenberg op de Venetië Biënnale ‘When the body says Yes’. Deze immersieve videoinstallatie is onderdeel van het langdurige onderzoek van bonajo naar de huidige status van intimiteit in een vercommercialiseerde wereld.

* De tentoonstelling is de fysieke vertaling van het omvangrijke virtuele programma van de Studium Generale cycli ‘Wxtch Craft’ (2020-2022) aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Bekijk hier het hele programma en lees meer over Wxtch Craft.

Gastcuratoren
  • melanie bonajo
  • Orlando Maaike Gouwenberg
Adviseur
  • Erika Sprey
Grafisch ontwerp
  • Dayna Casey
Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png
  • stroom_100pt_zw.png
  • Fonds 21.Logo.png
  • Prins Bernhard Cultuurfonds - horizontaal - zwart.png
Pers