Programma

A Fair Share of Utopia – publicatie nu vertaald

30 jun – 4 jul 2021   /   Publicatie@Nest

De publicatie ‘A Fair Share of Utopia’ is nu verkrijgbaar in het Engels, uitgegeven door Jap Sam Books. Het boek verscheen eerder in het Nederlands (‘Wat Niet Is Maar Kan Zijn‘, uitgeverij Jurgen Maas) bij de tentoonstelling A Fair Share of Utopia.

Kun je je eigen belangen opzijzetten en echt vechten voor een betere wereld in het belang van volgende generaties, of is het makkelijker als je jezelf voorstelt onderdeel te zijn van die onbekende toekomst? In haar essay “What if We’re All Coming Back?” in The New York Times van oktober 2018 probeert mensenrechtenadvocaat Michelle Alexander zich voor te stellen in welke wereld je terecht zou komen als je zou reïncarneren op een willekeurige plek en onder willekeurige omstandigheden. Vanuit dit gedachte-experiment verkennen elf schrijvers en tien kunstenaars de mogelijkheid hun eigen belangen opzij te zetten voor een betere wereld voor volgende generaties. Zij speculeren over een onbekende toekomst waar zijzelf onderdeel van uitmaken.

Nu is de publicatie vertaald en bevat een nieuwe bijdrage in de vorm van een nawoord van de gerenommeerde auteur Jean Kwok, reflecterend op de essays. Hoe lezen we deze nu een jaar na dato dat ze geschreven zijn en in een tijd die zo anders is dan te midden in de eerste fase van de pandemie? Tegelijkertijd probeert ze haar eigen antwoord op Alexander’s vraag te formuleren. Vanuit haar Chinese boeddhistische achtergrond, die ervoor zorgde dat ze opgroeide met een geloof in een veelheid van goden en godinnen, en vanuit haar ervaring als migrante die twee keer in haar leven haar thuis maakte op een ander continent, is Kwok’s utopie een plaats van radicale gelijkheid, van mensen en al het niet-menselijke leven.

Bestel hier de publicatie.

Met essays van: Michelle Alexander, René ten Bos, Dean Bowen, Sander Donkers, Clarice Gargard, Jean Kwok, Sisonke Msimang, Rashid Novaire, Vamba Sherif, Jan van de Venis en Louwrien Wijers.

Kunstenaarsbijdragen van: Brook Andrew, Raul Balai, Ghana ThinkTank & AiRich, Claudia Martínez Garay, Femke Herregraven, Nástio Mosquito, Simphiwe Ndzube, Marianne Nicolson en Müge Yilmaz.

Redactie: Manon Braat, Heske ten Cate, JLC Coburn, Eleonoor Jap Sam en Clara Ronsdorf.
Redactie Nederlandse publicatie: Manon Braat, Heske ten Cate, Lieneke Hulshof en Maurits de Bruijn.
Vertaling: JLC Coburn, Manon Braat en Urgent Vertalen.
Design: Soft Turbo

Deze publicatie is mogelijk gemaakt door de ondersteuning van BankGiro Loterij Fonds, Mondriaan Fonds, Gemeente Den Haag en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Dit programma is onderdeel van A Fair Share of Utopia & Nest op Art Rotterdam 2021

Met dank aan

CBK Zuidoost
Jap Sam Book
+

Nest nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Nest nieuwsbrief
* verplicht veld