Programma

Discussie: Pauline de Bok, Clemens Driessen, Erno Eskens en Tinkebell

25 apr 2013   /   Discussie@Nest

Is moraal wel iets van de natuur of projecteert de mens de eigen normen en waarden op iets wat ze zelf ontgroeid is? Pauline de Bok, Clemens Driessen en Tinkebell bieden Badly Natured curator Eelco van der Lingen inzicht in hun ideeën over de omgang met Moeder Natuur en gaan daarover met elkaar in discussie.

Schrijfster Pauline de Bok kwam onlangs in het nieuws dankzij een artikel in de Volkskrant waarin zij verhaalde over haar eerste ervaringen met de wildjacht ter voorbereiding van haar boek ‘De Jaagster’.
In juni 2006 publiceerde ze het boek Blankow – of het verlangen naar Heimat.  In juni 2010 werd dit boek bekroond met de Annalise-Wagner-Preis.

Tinkebell werd beroemd dan wel berucht met kunstwerken waaronder een handtas die ze maakte van haar kat, een tuin vol beschilderde slakken en een installatie met hamsters die in plastic bollen rond renden . Ze is daarnaast bezig aan een serie werken waarmee volgens haar de wereld een betere plek wordt. Zo redde ze een straathond uit Afrika en verkoopt ze de eigen naaktheid om Filipijnse meisjes een betere toekomst te bieden.

Bio-ethicus Clemens Driessen heeft samen met de HKU en de universiteit van Wageningen het afgelopen jaar gewerkt aan een computergame waarmee varkens en mensen met elkaar kunnen gamen. Driessens heeft een bijzondere aandacht voor de relatie tussen mens en dier en de redenen waarom we het ene dier omarmen en het andere opeten.

Erno Eskens studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij schreef enige tijd voor het universiteitsblad Ad Valvas en was betrokken bij de oprichting van Filosofie Magazine, het maandblad waarvan hij ook enige tijd hoofdredacteur was. Met zijn boek Democratie voor Dieren trad Eskens naar voren als zelfstandig denker. Het boek haalde de shortlist van de Socrates Wisselbeker 2010 (prijs voor het meest prikkelende filosofieboek) en werd in het NOS-Journaal besproken. In het boek analyseert Eskens de radicale tak van de dierenbeweging en ontwikkelt hij een juridisch-filosofische dierfilosofie.

Vanwege de verwachte drukte is reserveren verplicht, dat kan via de site of door te mailen naar info@nestruimte.nl.

Toegang 2 euro.

De tentoonstelling is voor en na het debat te bezoeken.

Dit programma is onderdeel van Badly Natured

+

Nest nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Nest nieuwsbrief
* verplicht veld