Begeleidingstraject

Nest begeleidingstraject

Sinds 2016 biedt Nest startende Haagse kunstenaars een leertraject van een jaar om zich professioneel verder te ontwikkelen na het afronden van de kunstacademie. Eerder werden Ingmar König, Yair Callender en Iliada Charalambous begeleid, nu is het de beurt aan Eugenie Boon. Enerzijds staat in deze samenwerking de leercurve van de kunstenaar voorop, anderzijds de uitdaging om met verschillende contexten aan de slag te gaan. De wisselwerking tussen Nest als instituut en de artistieke praktijk van de kunstenaar dwingt beiden buiten de comfortzone te treden en discussie en reflectie niet uit de weg te gaan.

Eugenie Boon

In 2022 volgt Eugenie Boon het Nest TalentTrajectory. Onder de titel ‘Revisiting Rhizomes’ onderzoekt Boon wat een gebrek aan reflectie op Curaçao, het eiland waar ze is geboren, heeft betekend voor de ontwikkeling van de eigen identiteit van de eilandbewoners. Hoe hebben de sterke aanwezigheid van de VS en Nederland op het eiland het narratief over de eigen geschiedenis, hedendaagse kunsten en ondernemerschap beïnvloedt?

As I am exploring and deconstructing my shared reality I am getting to root causes of stagnation due to sublte complexities.

I am healing,

I am celebrating 

I am growing

De praktijk van Eugenie Boon bestaat uit twee belangrijke artistieke vormen: beeldend werk/installaties, en performances. Haar werk is sterk geworteld in het idee dat dualiteit, en de mogelijkheid daarop te reflecteren, een voorwaarde is voor groei. Dualiteit in religie, kolonialisme, gender, ongelijkheid en identiteit, onderwerpen die in alle facetten van haar multidisciplinaire werk naar voren komen. De open houding waarmee ze de wereld tegemoet treedt en tegelijkertijd kritische vragen stelt over de onderlinge verhoudingen, gedeelde geschiedenissen en het opzoeken van gelijksgezindheid in tegenstrijdigheid, past bij de benadering van Nest die met eenzelfde visie maatschappelijke vraagstukken aanvliegt en daarbij enige frictie niet schuwt.

Eugenie op art rotterdam

https://www.artrotterdam.com/2022/03/25/buitenwerken-te-zien-tijdens-art-rotterdam-2022/

 

 

+

Nest nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Nest nieuwsbrief
* verplicht veld