De Balie: History, Memory, Commemoration: Java

Filmvertoning en nagesprek in De Balie, Amsterdam

  •  
Film Lezing Externe locatie 

Let op: dit evenement vindt plaats in de Balie in Amsterdam.

Kunstenaars
  • Hans van Houwelingen
  • Iswanto Hartono (ruangrupa)
Moderator
  • Yoeri Albrecht

Tijdens deze avond wordt de film ‘History – Memory – Commemoration / Java’ (2024) getoond en volgt een nagesprek met makers Hans van Houwelingen en Iswanto Hartono.

Het onderzoeksproject History - Memory - Commemoration is een langdurige samenwerking tussen de Nederlandse kunstenaar Hans van Houwelingen en Iswanto Hartono en Mirwan Andan, van het Indonesische kunstenaarscollectief Ruangrupa. Samen maken zij zeven films over specifieke locaties uit de koloniale geschiedenis van Nederland en Indonesië: Java, Atjeh, Nias, Nederland, Molukken, Sulawesi en Papua. Welke invloed hebben locatie, politiek, religie, onderwijs, familie, geschiedschrijving en tijdgeest op de manier waarop geschiedenis wordt herinnerd en aan volgende generaties wordt doorgegeven? De filmserie rekent af met een eenzijdig beeld en toont de grote variatie aan betekenis van één gedeelde koloniale geschiedenis.

Aan de basis staat het tot Indië-Nederland monument hernoemde Van Heutsz monument in Amsterdam en het in 1953 gesloopte Van Heutsz monument in Jakarta. in opdracht van Soekarno (de voormalige president van Indonesië) werden na de onafhankelijkheid vrijwel alle koloniale standbeelden in Indonesië gesloopt en straten hernoemd. Met de blik vooruit moest het verleden snel worden vergeten. In Nederland bleven de koloniale gedenktekens behouden en werden ze controversieel. Wat betekent de aanwezigheid, of de afwezigheid van deze monumenten? Hoe herdenken mensen in afwezigheid van gedenktekens of aanwezigheid van omstreden standbeelden? Of wordt het tijd dat de traditionele protocollen voor herdenking veranderen?

Hier vind je alle evenementen, tentoonstellingen, talks, workshops en performances die Nest organiseert.

2024