Friday Salon: Vrouwen in Zicht

In samenwerking met het Niemeijer Fonds en Stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen.

  •  
Edit-a-thon 

Nest nodigt je uit om deel te nemen aan Friday Salon: Vrouwen in Zicht, een edit-a-thon georganiseerd door Nest en het Niemeijer Fonds. Samen vergroten we de zichtbaarheid van kunst gemaakt door vrouwen in de openbare ruimte.

De openbare ruimte zou vrij en toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Straten, parken, bibliotheken: het zijn plekken waar men elkaar kan ontmoeten en tot rust kan komen, zonder dat daar een prijskaartje aan hangt. Het belang van de openbare ruimte is enorm. Toch lijkt deze meer van de één dan van de ander te zijn.

Vroeger bestond er een duidelijke scheiding tussen de publieke en private sfeer: zo bepaalde de grens tussen beide sferen ook de plek van mannen en vrouwen in de maatschappij. Waar mannen hun plek in de openbare ruimte innamen, werden vrouwen daar geweerd en speelde hun leven zich grotendeels binnenshuis af. Inmiddels is hier gelukkig verandering in gekomen en maken vrouwen in Nederland allang deel uit van de openbare ruimte. Toch zie je dit historische onderscheid terug in het gebrek aan vrouwelijke en non-binaire representatie in kunst in de openbare ruimte. Ook daar is het werk van mannelijke makers nog steeds over-gerepresenteerd.

Met de evenementenreeks Friday Salon: Vrouwen in zicht, wil het Niemeijer Fonds werken aan de zichtbaarheid van vrouwelijke makers. Tijdens deze editie, in samenwerking met Nest, richten we de aandacht op kunst gemaakt door vrouwen in de openbare ruimte, om zo ook hier de diversiteit te omarmen, benadrukken en agenderen.

Wikipedia

Tijdens de schrijfmiddag gaan we pagina's op Wikipedia aanmaken en bewerken. Zo wordt de representatie van vrouwelijke en non-binaire kunstenaars online gekoppeld aan hun zichtbaarheid in de openbare ruimte. Dit doen we door informatie over hen toe te voegen op Wikipedia. Deelname is gratis, en we schrijven in het Nederlands.

Deze Friday Salon editie vindt plaats in de context van de tentoonstelling ‘Searching for Oneself Outside’ en tijdens de middag zal dan ook mogelijkheid zijn om de tentoonstelling te bezoeken. In de tentoonstelling doet een groep kunstenaars, wonend en werkend in Nederland een suggestie om afwezige stemmen in de openbare ruimte gestalte te geven en de aanwezige stemmen van context te voorzien. Hoe geef je gedaante aan iets dat tot op heden onzichtbaar is, heimelijk in de nacht verwijderd werd, of altijd genegeerd?

Wat moet je weten?
  • Datum en tijd

    8 maart, 14.00-18.00 (Internationale Vrouwendag)

  • Locatie

    Nest, Den Haag

  • Zelf meemenen

    Laptop

Hier vind je alle evenementen, tentoonstellingen, talks, workshops en performances die Nest organiseert.

2024