Before We Love, Act 2: 12 Gates

In samenwerking met Rewire Festival 2024

Let op: dit evenement vindt plaats op de tijdelijke nieuwe locatie van Nest in Laak, aan de Verheeskade 321.

Tijdens Rewire 2024 presenteert Nest de wereldpremière van 12 Gates, een nieuwe akte van de opera-trilogie Before We Love, gecreëerd door Atelier Impopulaire en uitgevoerd door Blacks’ Myths. Atelier Impopulaire is de samenwerking tussen kunstenaar en cultureel activist Pia Bolognesi en filmmaker en dramaturg Giulio Bursi. Sinds 2012 werken ze samen aan diverse projecten, waaronder bewegend beeld, schrijven, installatie en beeldhouwkunst. Samen onderzoeken ze visuele talen, door representaties in de hedendaagse cultuur te ontleden en te herinterpreteren.

Tijdens Rewire werken ze samen met het New Yorkse duo Blacks' Myths. Black’s Myths is een muziekduo dat bestaat uit Luke Stewart en Trae Crudup. Met een combinatie van basgitaar en drums bouwen ze muren van geluid met complexe ritmes en rauwe melodieën.

Before We Love: 12 Gates is een grootschalige installatie die bestaat uit meerdere projectieschermen. Het werk combineert zeldzaam archiefmateriaal met nieuw beeldmateriaal geïnspireerd op het verhaal en de erfenis van UMBRA Poets Workshop (1961–1963). Het werk maakt deel uit van de trilogie Before We Love van Atelier Impopulaire die dieper ingaat op het ontstaan van underground artistieke bewegingen en burgerrechtenactivisme in de Italiaanse, Afro-Amerikaanse en Latino gemeenschappen van het New York in de jaren 1960.

De installatie, te zien in Nest's nieuwe tijdelijke ruimte in Laak, zal tweemaal per dag worden omgevormd tot een polyfonische, gelaagde geluidsomgeving door Blacks’ Myths. Het geluid van Blacks’ Myths doet denken aan de veelheid aan en de complexiteit van de politieke dynamieken die UMBRA vormgaven. Deze stemmen legden de basis voor de Black Arts Movement, veranderden de koers van de Amerikaanse poëzie en leiddende geboorte van free jazz.

Vanaf april 2024 zal Nest tijdelijk verhuizen naar een nieuwe ruimte aan de Verheeskade in Laak, Den Haag. Het Rewire-weekend markeert het eerste evenement in deze nieuwe ruimte en start een programma rondom deep listening - een methode om met radicale aandacht te luisteren. Lees hier meer over de tijdelijke verhuizing.

De performance is gratis te bezoeken, ook als je geen kaartje hebt voor Rewire. Ook buiten de performance om is de installatie te bekijken.

Performance programma
 • Zaterdag

  13:00 - 13:30

 • Zaterdag

  16:00 - 16:30

 • Zondag

  13:00 - 13:30

 • Zondag

  15:00 - 15:30

Openingstijden Nest in Laak
 • Zaterdag

  12:00 - 23:00 uur

 • Zondag

  12:00 - 18:00 uur

Over Umbra Poets Workshop

Centraal in ‘Before We Love’ staat het archief en de erfenis van het New Yorkse underground poëzie-collectief Umbra Poets Workshop. Deze literaire groep was actief in de jaren zestig, in navolging van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging in Amerika. Ze werden beïnvloed door verschillende literaire stromingen, waaronder het zwarte nationalistische bewustzijn, de Beat Generation en de experimentele poëzie van de tijd. Ze onderscheidden zich op radicale wijze van de heersende witte literaire wereld. De leden van het Umbra Poetry Collective, waaronder Ishmael Reed, David Henderson, Joe Johnson, Norman Pritchard, en anderen, streefden ernaar om de stemmen van minderheidsgroepen te laten horen in de Amerikaanse literatuur. Ze organiseerden lezingen, poëzievoorstellingen en publiceerden een tijdschrift genaamd ‘Umbra Magazine’, waarin hun eigen gedichten en die van andere opkomende dichters werden gepubliceerd.

Mede mogelijk gemaakt door
 • DH_black.png
 • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
 • Rewire-logo-2018.png
Pers