Out and About – Thijs Jaeger

Kunstenaars
  • Thijs Jaeger

Wat heeft je het afgelopen jaar beziggehouden?

“Na mijn laatste expositie in 2020 kwam er veel tijd voor reflectie. Naast schrijven over mijn werk ben ik ook muziek gaan verzamelen en maken. Ik werk momenteel aan een kunstwerk in opdracht voor de tuin van de Franciscus Xaverius Kerk. De kerk is vernoemd naar een belangrijke missionaris die het christelijke geloof naar onder andere Indonesië moest brengen. Om mijn Indische afkomst te verbinden aan dit werk, doe ik nu onderzoek naar tempelbellen en Indonesische/Chinese kèpèng munten. Het Tropenmuseum heeft een aantal tempelbellen en verschillende sculpturen van kèpèng in de collectie en ik hoop hiermee verder onderzoek te kunnen doen naar het geluid en de muziek die ze maken. Dat komt o.a. omdat ik nieuwe muziek wil maken voor mijn oma. Muziek kan een heel nostalgisch gevoel oproepen en met dit werk wil ik een plek creëren voor haar. Zij is uit Indonesië naar Nederland gekomen, heeft daarmee alles achter zich gelaten en is toen katholiek geworden.”

Wat presenteer je vandaag?

“In mijn werk breng ik mythes, religies en verhalen zonder auteurs in relatie met het internet en data. De fontein “Well…Well…Well…” kwam tot stand na een reis door Japan. Daar zag ik een regenafvoer waarbij langs een ketting met kelkjes langzaam water naar beneden sijpelde. Water heeft interessante overeenkomsten met data, het vormt zich pas als het ergens ‘in’ zit. De kelkjes zijn 3D-scans uit openbare archieven en gegoten in giethars. De fontein staat met het eindeloos sijpelende water symbool voor een informatiebron met een continue stroom aan data.”

Iedere vrijdag presenteert een Haagse maker een kunstwerk op het grasveld aan het De Constant Rebecqueplein. Ondanks dat presentatie-instellingen voorlopig gesloten blijven wordt er door kunstenaars volop gecreëerd en geproduceerd in hun studio’s. Hierom nodigt Nest, zolang de lockdown duurt, iedere week een maker uit om werk te laten zien. Buurtbewoners en voorbijgangers zijn van harte uitgenodigd om het kunstwerk te komen bekijken.

Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png