Iliada Charalambous

A Garden of Coincidences werd in 2020 geëxposeerd in Nest in het kader van de tentoonstelling A Fair Share of Utopia. De installatie van Yilmaz is geïnspireerd op een ruïne die in 1962 werd gevonden in Turkije. Göbekli Tepe (de Navelberg) is ongeveer 11.500 jaar geleden gebouwd. Het is daarmee het oudst bekende tempelcomplex ter wereld en volgens deskundigen ook de allereerste cultus-plek, waar rituele bijeenkomsten plaatsvonden ter verering van voorouders. Yilmaz’ installatie heeft eenzelfde archetypische vorm en is 120 cm hoog. Het dak, dat bestaat uit organisch afval, rust op houten pilaren. Het zijn bewerkte boomstammen – omgevallen essen, iepen en wilgen uit Amsterdam die de gemeente ter beschikking stelde voor het kunstwerk. Elke pilaar vertegenwoordigt een recente voorouder uit verschillende werelddelen en culturen. Voorouders die stierven voor hun idealen; werden vermoord in hun gevecht tegen onrecht. Yilmaz verwijst niet concreet naar personen uit het collectieve geheugen, maar refereert op abstracte wijze aan milieuactivisme, vrijheidsstrijd, feminisme en filosofieën van oorspronkelijke bewoners over omgang met de aarde.

Out and About – Iliada Charalambous

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan?

“Toen de pandemie uitbrak, was een van mijn eerste reacties het aanleggen van mijn eigen tuintje op mijn dak. Dit leidde ertoe dat ik de aarde meenam naar mijn studio als materiaal om sculpturen mee te bouwen. Ik werk nu al een tijdje aan sculpturen in de vorm van stoelen om gesprekken te faciliteren. Het tuinieren tijdens de lockdown gaf een nieuwe richting aan dit onderzoek.”

Wat presenteer je vandaag?

“Hier presenteer ik ‘What Could We Be? Visions’. Het is een tijdelijk monument voor het hier en nu. Een poging om een bijeenkomst op te zetten die, tenminste tijdelijk, een netwerk en een publieke, gemeenschappelijke ruimte vormt. Hier kunnen buurtbewoners met elkaar in dialoog gaan over onderwerpen die de buurt aangaan.

Iedere vrijdag presenteert een Haagse maker een kunstwerk op het grasveld aan het De Constant Rebecqueplein. Ondanks dat presentatie-instellingen voorlopig gesloten blijven wordt er door kunstenaars volop gecreëerd en geproduceerd in hun studio’s. Hierom nodigt Nest, zolang de lockdown duurt, iedere week een maker uit om werk te laten zien. Buurtbewoners en voorbijgangers zijn van harte uitgenodigd om het kunstwerk te komen bekijken.

Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png