Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden: een week vol workshops, lezingen en performances

Uitgelicht
Geplaatst:
Websitebeeld DVONS 2.png
Programma

In juni opent Nest haar deuren voor een bijzonder collectief maakproces: Draden van ons Nederlandse slavernijverleden. Vijf dagen lang wordt in de tentoonstellingsruimte gewerkt aan een monumentaal wandkleed dat het koloniale slavernijverleden van Zuid-Holland verbeeldt. Van 23 tot en met 27 mei kan iedereen meewerken aan dit project.

Het ontwerp is gemaakt door kunstenaar Marcos Kueh, en is geïnspireerd op glas-in-loodramen in kerken – een verwijzing naar het christendom als religie die diep vervlochten is met slavernij en westerse koloniale expansie. Aan de zijkanten van het wandkleed is het slavernijverleden afgebeeld. Dichter naar het midden verschuift de blik en is er steeds meer ruimte voor dromen en hoop voor de toekomst.

Het ontwerp dat Marcos Keuh maakte over Zuid Holland.

Aan de linkerkant van het wandkleed heeft Kueh de afbeelding Hulde aan de Koloniën opgenomen, bekend van de Gouden Koets. Dit beeld laat de koloniale denkbeelden zien die de uitbuiting van mensen en grondstoffen in onder andere de Caribische gebieden en Nederlands-Indië rechtvaardigden. Ook zie je het Mauritshuis en de Universiteit van Leiden afgebeeld, , die laten zien dat de koloniale geschiedenis niet alleen in gebouwen terug te vinden is, maar ook in de manier waarop kennis werd en wordt gemaakt – en hoe die kennis nu verandert.

Nest gelooft in de kracht van samen maken. Collaboration creates community bevindt zich in het hart van onze missie. Vele handen maken licht werk en daarom is iedereen welkom om bij te dragen aan dit bijzondere wandkleed. Met of zonder ervaring: samen borduren, quilten of vilten we aan een kleed dat tijdens het maken ruimte schept voor ontmoeting en gesprek. Je hoeft geen ervaring met de technieken te hebben – nieuwsgierigheid, aandacht en een open houding zijn voldoende.

Van maandag tot donderdag wordt er aan het kleed gewerkt en is er dagelijks een verdiepend programma, waarin bijzondere sprekers, makers en denkers reflecteren op het koloniale verleden, en op de manieren waarop dit nog altijd doorwerkt in het heden. Deze gesprekken, workshops en ontmoetingen brengen geschiedenis, gemeenschap en toekomst samen. Het gehele programma is gratis toegankelijk voor iedereen.

Het wandkleed dat in Nest tot stand komt, is onderdeel van een grotere beweging. Draden van ons Nederlandse slavernijverleden begon in Groningen op initiatief van Ricardo Burgzorg, met een groep vrijwilligers en kunstenaar Hedy Tjin. Nu reist het project het hele land door. In iedere provincie wordt een eigen tapijt gemaakt, geworteld in lokale geschiedenissen. Samen vormen ze een gelaagd en collectief monument. Uiteindelijk zullen de wandkleden uit de verschillende provincies samenkomen en worden gepresenteerd als één groot wandkleed van 35 meter.

We zijn trots om bij te dragen aan dit belangrijke verhaal en nodigen je graag uit om mee te maken, te delen en te vertellen. Wil je meewerken aan dit mooie project? Voor de workshops geldt een maximum van 25 deelnemers per dag. Voor het debat in samenwerking met De Balie On Tour zijn 150 plekken. Bekijk hieronder het programma per dag en meld je gratis aan op de desbetreffende pagina's.

In Zuid Holland wordt op de volgende plekken meegewerkt aan het wandkleed van Marcos Kueh: Grote Kerk Den Haag, Kunstmuseum Den Haag, Trefpunt Laakhage, Theater De Regentes, Bibliotheek Den Haag, Wereldmuseum Leiden, Museum de Lakenhal, Cultureel Educatief Centrum Dordrecht, Atelier de Zwaan Gouda, Showroom voormalige ABC BV, Oude Kerk Delft, Wijkcentrum De Hofstee Delft, Stunt Delft, Abstwoude Bloeit Delft, Wijkcentrum Buitengewoon Delft.

Mede mogelijk gemaakt door
  • DVONS.png
  • deBALIE-01transparant-zwart.png
  • KIP REPUBLIC.png