Behind the Facade

– lopend
Kunstenaars en onderzoekers
  • Babak Fakhamzadeh
  • Carolina Monteiro
  • Rafael Roncato
  • Carolina Monteiro

Achter de Façade is een tweedelig project dat de koloniale geschiedenis van Nederlands-Brazilië onderzoekt. Deel 1 van het project, Sins Beneath the Equator, brengt de vaak ongehoorde verhalen samen over de geschiedenis van de Nederlandse kolonisatie van noordoostelijk Brazilië. Deel 2, The Façade, richt zich op de sporen van dit onderbelichte deel van de Nederlandse geschiedenis in Nederland en met name Den Haag.

Deel 1: Sins Beneath the Equator

Sins Beneath the Equator besteedt aandacht aan de koloniale geschiedenis van Nederlands-Brazilië en legt verbanden met gebeurtenissen in Suriname, de Verenigde Staten, Duitsland en delen van het Afrikaanse continent.

In samenwerking met digitaal kunstenaar Babak Fakhamzadeh en onderzoeksjournalist Carolina Monteiro van het onderzoeksplatform Marco Zero, zijn intergenerationele verhalen ontwikkeld die onthullen hoe deze complexe en vaak verborgen geschiedenis begon, wie de sleutelfiguren waren en hoe deze geschiedenis de hedendaagse Braziliaanse samenleving blijft beïnvloeden.

Door middel van digitale technologie (Placecloud) en audioverhalen wordt het verleden tastbaar gemaakt, waardoor mensen op een toegankelijke manier naar verhalen kunnen luisteren en locaties kunnen verkennen. Het doel van het samenbrengen van verschillende verhaallijnen op een digitaal platform is om een ​​breder verhaal over de Nederlandse koloniale geschiedenis te ontsluiten en de volledige complexiteit ervan over te brengen aan toekomstige generaties.

Sins Beneath the Equator is ontwikkeld door digitaal kunstenaar Babak Fakhamzadeh en Carolina Monteiro, oprichter en directeur van het in Brazilië gevestigde onderzoeksplatform Marco Zero.

Beluister tientallen verhalen op de website van Marco Zero.

Deel 2: The Façade

Dit tweede deel van het project vindt plaats in Den Haag en wordt geleid door de Haagse kunstenaar Rafael Roncato en promovendus Carolina Monteiro van de Universiteit Leiden. Samen creëerden zij de publicatie The Façade waarin Roncato zorgvuldig historische afbeeldingen, archiefmateriaal, schilderijen en hedendaagse fotografie selecteerde. Monteiro schreef een inleidend essay en veertien viewpoints, die gekoppeld zijn aan locaties in Nederland, met een sterke focus op Den Haag. In elk viewpoint legt Monteiro de verbinding tussen de specifieke plek en de geschiedenis van Nederlands-Brazilië.

Het doel van de publicatie is om de koloniale erfenis van Nederlands-Brazilië, die nog altijd voortleeft in Nederlandse steden, symbolen en tradities, zichtbaar en bespreekbaar te maken. Ter gelegenheid van de lancering wordt een bijeenkomst georganiseerd bij Nest, gevolgd door een stadswandeling langs enkele locaties die in het boek worden belicht. De publicatie en wandeling biedt deelnemers de kans om de sporen van het koloniale verleden in de stad met nieuwe ogen te bekijken en in gesprek te gaan over de doorwerking van deze geschiedenis in het heden.

De publicatie The Façade wordt in juni 2025 uitgebracht.

Mede mogelijk gemaakt door
  • SCI_Woordbeeld_NL_4_regels_CMYK.png
  • images.png

Nest zet graag de deur open en verkent samen met kunstenaars plekken buiten de muren van de tentoonstellingsruimte.

Naast de programma’s en tentoonstellingen in het eigen Nest aan het De Constant Rebecqueplein en de Verheeskade is Nest ook te vinden op andere locaties. Op het gras van festivalterreinen, in de lokale kranten of bij kunstbeurzen bijvoorbeeld. Sommige van deze projecten zijn eenmalig, andere keren ieder jaar terug. Hier vind je deze projecten.

Zoals de tentoonstellingen die we sinds 2018 maken op muziekfestival Down The Rabbit Hole. Ook initieerden we samen met de Gemeente Den Haag en het Haags Gemeentearchief de eerste Haagse stadstekenaar, en werkten we mee aan het ambitieuze Behind The Facade-project.