Kunstenaarstrajecten

Sinds 2016 biedt Nest startende Haagse kunstenaars een leertraject van een jaar om zich professioneel verder te ontwikkelen na het afronden van de kunstacademie.

Kunstenaars

Tijdens deze trajecten werden kunstenaars Ingmar König (2016), Yair Callender (2017), Iliada Charalambous (2020-2021) en Eugenie Boon (2022). Enerzijds staat in deze samenwerking de leercurve van de kunstenaar voorop, anderzijds de uitdaging om met verschillende contexten aan de slag te gaan. De wisselwerking tussen Nest als instituut en de artistieke praktijk van de kunstenaar dwingt beiden buiten de comfortzone te treden en discussie en reflectie niet uit de weg te gaan.

Onderdeel van het traject waren tentoonstellingen tijdens Art Brussel, Art Rotterdam, Down the Rabbit Hole en de publieke ruimte. In 2023 werd tijdens Art Rotterdam een samen met Eugenie Boon ontwikkelde publicatie gepresenteerd. Deze publicatie kun je hier bekijken.

Voor kinderen, middelbare scholieren en (kunst)studenten organiseert Nest verschillende educatieprogramma’s.

Bij Nest wordt educatie in de breedste zin van het woord begrepen: door te leren, te kijken en te maken. We willen mensen op verschillende manieren laten leren en (kritisch) laten nadenken. Nest nodigt uit tot gesprekken met kunstenaars en discussies over de kunstwerken en actuele onderwerpen in onze tentoonstellingen. Dit doen we onder andere met workshops, rondleidingen en lezingen.

Nest ontwikkelt daarbij ook langdurige educatieve trajecten samen met instellingen (zoals met kunstacademies, het voorgezet- en basisonderwijs en andere partners) waarbij hedendaagse kunstenaars en denkers uitgenodigd worden om in de rol van mentor stappen en begeleiding te bieden in het proces van creëren en contextualiseren.