Jonge Haagse Stadsfotograaf

Sinds 2023 hebben Nest en Johan de Witt Scholengroep de handen ineengeslagen voor het jaarlijks terugkerende kunst educatieve traject ‘Jonge Haagse Stadsfotografen’.

Dit educatietraject sluit aan bij de eerste Haagse Stadstekenaar, die op initiatief van Nest in samenwerking met Gemeente Den Haag en het Haags Gemeentearchief vanaf begin 2023 is gestart. Met het traject ‘Jonge Haagse Stadsfotografen’ zullen leerlingen van derde jaar vmbo-kader via de lens van de camera hun visie op hun leefomgeving en de stad Den Haag geven onder begeleiding van hedendaagse professionele kunstenaars die zowel voor de klas komen staan als de kinderen meenemen de wijk in. Het traject resulteert in een tentoonstelling met bijpassende publicatie.

Voor kinderen, middelbare scholieren en (kunst)studenten organiseert Nest verschillende educatieprogramma’s.

Bij Nest wordt educatie in de breedste zin van het woord begrepen: door te leren, te kijken en te maken. We willen mensen op verschillende manieren laten leren en (kritisch) laten nadenken. Nest nodigt uit tot gesprekken met kunstenaars en discussies over de kunstwerken en actuele onderwerpen in onze tentoonstellingen. Dit doen we onder andere met workshops, rondleidingen en lezingen.

Nest ontwikkelt daarbij ook langdurige educatieve trajecten samen met instellingen (zoals met kunstacademies, het voorgezet- en basisonderwijs en andere partners) waarbij hedendaagse kunstenaars en denkers uitgenodigd worden om in de rol van mentor stappen en begeleiding te bieden in het proces van creëren en contextualiseren.